Има възможност за рестарт на енергийните отношения между България и Русия, заяви той

 

"Приемам с удовлетворение казаното от президента Путин". Това каза Георги Първанов в отговор на въпрос за това какво е посланието на президента Владимир Путин за "Южен поток", предаде БГНЕС.

 

"Да ви кажа откровено не ме изненадва особено, защото аз добре помня, поне новата и по-далечната история на българо-руските отношения", каза Първанов и припомни статия от 2003г. в навечерието на посещението му в България.

 

"Там г-н Путин е казал горе долу това, което тези дни прозвуча, което идва да покаже, че отношенията между България и Русия не би трябвало да са зависими от конюнктурата. Да, емоции ще има вероятно. Вероятно допускаме и ние грешки, руската страна също, но погледнато в дългосрочен план ние трябва да сме заедно. Не само заради традицията, но и заради актуалните задачи", заяви Първанов и добави, че енергетиката без съмнение е една такава задача.

 

По думите му, в казаното от Путин могат да се открият възможности не само за рестартиране на отношенията между България и Русия по енергийните проекти, но и за едно затопляне, едно сваляне на напрежението във всеки случай – между Европа и Русия.

 

"Ето една тема, по която могат да водят конкретни разговори Брюксел и Москва и вече да ги водят от други позиции", допълни той. Според него българската страна може да бъде активен фактор и в едната, и в другата посока.

 

"Аз бих се радвал ако правителството, така както преди време Ивайло Калфин беше в Москва, може да е друг и сигурно ще бъде друг, може да бъде енергийният министър, може да бъде вицепремиер, а защо в един момент не и самият премиер да отидат в Москва, да направят един преглед на целия дневен ред на отношенията, защото наистина ние имаме доста нерешени или затлачени въпроси, по които министрите трябва да работят, за да може наистина това да повлияе на усилията ни за изхода от кризата като цяло", заяви той.

 

Видео: БГНЕС