Подписката за пенсионирането на професора бе внесена в Министерския съвет

 

Над 2300 души поискаха Божидар Димитров да излезе в пенсия. Подписка за оставката на шефа на Националния исторически музей беше внесена в Министерския съвет.  

 

Сред инициаторите на петицията са професорите Ивайло Дичев и Калин Янакиев. Причина за скандала стана акцията на Димитров около така наречената свещена вода край Голямата базилика в Плиска.


Седмица след като стартира в Интернет, подписката с искането за пенсиониране на Божидар Димитров вече е в приемната на правителството. Внесе я координаторът на форум „Културно наследство” Владо Руменов. 


"Единствената й цел е да поискаме Божидар, директорът на НИМ да бъде пенсиониран, тъй като тази година навършва 70-годишна възраст", уточни Руменов.  


Истинската причина за отстраняването от поста обаче не търсят във възрастта на професора по история, а във философията, която Божидар Димитров следва. Според критиците не може да се дострояват  паметници на културата, когато липсват скици как са изглеждали в автентичния си вид. Твърдението е, че по този начин се  фалшифицира историята. 


В кабинета си в НИМ Димитров ни показва контраподписка в своя защита. Уточнява дори, че подписките са две. Едната се събира в Поморие, а другата - в София от негови колеги историци. Подписите в нея вече наброяват 1300, сред които и на академиците Георги Марков, Константин Косев, проф. Илия Тодев.
 

Опонентите на директора на историческия музей са подразнени и от неговия изказ. Той признава, че ще се пенсионира, но ще го направи по своя воля, когато завърши възстановяването на голямата базилика в старопрестолния град Плиска.