Тази година ще има възможност хората сами да си добият дърва

Между 30 и 40 лева за кубик струват дървата за огрев и това лято, съобщават от Югозападното държавно горско предприятие. За новия отоплителен сезон предприятието е готово да предостави на домакинствата 200 000 кубически метра дърва.  

 

Не се очаква скок в цените на дървата за огрев и те остават на миналогодишните нива – от 30 до 40 лева без ДДС за твърдите широколистни видове – бук, дъб и габър. При меките широколистни видове – върба, бреза, топола и при иглолистните видове цените са в границите между 16 и 25 лева за кубичен метър. Отделно купувачите заплащат разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината.

 

От горското предприятие уверяват, че е създадена добра организация и ще бъдат удовлетворени нуждите на всички желаещи да си купят дърва за огрев за зимата. Освен закупуване от склад и тази година ще има възможност хората сами да си добият дърва, напомня БНР.

 

Продажбата на корен се осъществява по списъци, изготвени от кметовете на общини Това е най-изгодният начин, при който цената в отделните стопанства е между 10 и 18 лева за кубик. Има обаче ограничение, наложено от закона – тези дърва са само за собствени нужди и хората нямат право да ги продават.