11 хиляди пломби трябва да бъдат подменени до събота

 

Бензин и дизел менте удрят по джоба на българина. Инспектори откриха огромни количества некачествени горива. Конфискувани са десетки тонове бензин и дизел. Проверките на метрологичния надзор, митниците, данъчните и МВР продължават. 

 

С уговорката, че не са проверени всички бензиностанции в страната, резултатите, цитирани от премиера Бойко Борисов са следните: горивата на някои колонки са с 40% терпентин и завишено количество сяра.   


Министър-председателят поиска до петък да е ясно дали търговците се договарят за цените на горивата. От Комисията за защита на конкуренцията сложиха прът в премиерския план. Ще им трябват поне месец-два. 

 

"Не в порядъка на десетки литри, защото така би се усетило лесно, а от порядъка на литър, два.  Но все пак това си е грабеж, литър два на толкова коли, които минават тук, това не е никак малко", споделя Гошо Блажев, шофьор

 

За качеството скоро не са го подвеждали, защото кара повече на газ. Но помни и други времена.

 

Автоспециалистисте обясняват, че често хората не поддържат достатъчно добре колите си и после обвиняват горивата.

 

"Свещите се сменят между 40 и 60 хил. км. и когато те не са сменяни, човекът спре да зареди, тръгва, пали, почва пробив в свещите или в кабелите на автомобила, и той казва: ей, ама аз заредих гориво, сигурно е некачесвено", коментира Румен Дунев. 

 

Според експертите, некачественото гориво се "лекува" с добавки, които оскъпяват литъра с по 3-4 стотинки. Иначе се стига и до дефекти. Препоръките - освен избора на коректна бензиностанция, два пъти в годината - грижа за двигателя и отвътре.

 

И икономиката ще се подложи на проверка отвътре - като двигателите. По график, инспектори от Българския институт по метрология ще опитат да спазят нареждането на премиера и до събота сутринта 30 екипа да подменят 11 хиляди пломби на бензиностанциите в страната.