Според доклад на финансовото министерство сивият сектор в търговията с горива е между 30 и 40%

 

Малките, така наречени "ведомствени" бензионостанции - са основен виновник за некачествените горива. Това заяви за Нова изпълнителният директор на Петролната и газова асоциация по повод измамите в големите вериги бензиностанции. По думите му те били почти невъзможни, защото имало сериозен вътрешен контрол, както и постоянни проверки от страна на държавата.

 


Това са пломбите, с които държавата контролира точно ли мерят бензиновите колонки или не. До събота трябва да се препломбират всички 11 000 бензоколонки в страната. Така наречените „ведомствени бензиностанции” обаче ще останат извън зоркия поглед на проверяващите.


„Тези бензиностанции на практика не съществуват за конторлните органи. Те не само, че нямат разхлабени пломби, те нямат никакви пломби, нямат нивомери, разходомерите им не са минали през никаква стандартизация”, обясни Андрей Делчев, изп. директор на Българската петролна и газова асоциация.


Според доклад на министерството на финансите сивият сектор в търговията с горива е 30-40 процента. И все пак - проблемът започва тогава, когато потребителят се превърне в търговец на дребно.


„Ако съм една фирма, която има 100 камиона, мога да си направя собствена безиностанции за моите камиони и комбайни. Напълвам си моите резервоари и вътре мога да си сложа, каквото си искам, ако искам и олиото от пържолника мога да сложа в дизела, в момента, в който продам, ей там престъпвам закона”, сподели финансистът Емил Хърсев.


А колкото до това, че освен некачествени, горивата, с които зареждаме, са и скъпи.


„Винаги, когато цените на горивата тръгнат нагоре, някой се оплаква, че има картел, КЗК прави проверка и сутановява, че има остра конкуренция на пазара и, че няма място за картел”, добави още Андрей Делчев.


„Докъдето му даде пазар на един търговец, той до там ще отиде с цената. Ако може да го продаде на 5 лева и на 5 лева ще го продаде”, коментира още Хърсев.


Накратко - кой и колко ни мами в качеството и количеството на горивата, ще разберем след проверките на държавните институции. А колкото до цените - харесва ни или не те са такива, каквито пазарът позволява.


Повече по темата гледайте във видеото.