32-годишният мъж, идентифициран като Маркус Р., е работил тайно за двете чужди разузнавателни служби

Германската федерална прокуратура обвини заподозрян като троен агент в измяна и корупция. Срещу обвиняемия бивш служител на германското външно разузнаване (БНД) e подавал информация и на Вашингтон, и на Москва, информира БГНЕС.

 

32-годишният мъж е идентифициран само като Маркус Р. и е работил тайно за двете чужди разузнавателни служби, заявиха прокурорите в мюнхенски съд. Обвиняемият е предавал на ЦРУ – срещу финансова компенсация" - десетки документи и вътрешна информация, гласи позицията на прокуратурата.

 

Срещу информацията, която Маркус Р. е изпращал по електронен път на ЦРУ германецът е получил 95 000 евро. Той е предал на американските шпиони подробности за хора, работещи в БНД и във външно министерство.

 

Според местни медии "осветените" документи съдържали имена и адреси на служителите на германското разузнаване, както и информация за плановете за работа на службата. Това давало на Вашингтон ясна представа за интересите на Берлин.

 

Заподозреният е дал три документа на руското разузнаване чрез руското консулство в Мюнхен. До ареста му на 2 юли 2014 г. Маркус Р. е работел за БНД, където постъпил през декември 2007 г. Ако бъде признат за виновен го очаква присъда до 15 г.

 

Случаят придоби гласност на гребена на вълната от разкрития за широката програма за шпионаж, която ЦРУ са извършвали срещу Германия. Информацията, която сложи начало на скандала, изтече от документите, разпространени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, в резултат на което от Берлин беше експулсиран шефът на американската резидентура в Германия.