Панелната сграда се намира в квартал „Ален мак” на Благоевград

 

Първият саниран блок с европейски пари вече е готов. Панелната сграда се намира в квартал „Ален мак” на Благоевград. Още три блока в различни квартали на града се ремонтират и изолират по Програмата за енергийна ефективност. Как изглежда процесът в действие провериха Ина Гълъбова и Явор Бошнаков.


Адресната регистрация на жителите на блок 36 в благоевградския квартал „Ален мак” не е сменена. Променена изглежда само фасадата на блока.  Довършителните работи по входовете и градинките тук продържават.  Данчо Ценов, председател на етажната собственост, е събирал подписите на всеки от съседите си, за да кандидатстват пред общината за санирането. Сега не крие, че е довоен от резултата.


„Да, разбира се, ако каже нещо друго, значи трябва да излъжа. Погледнете единия, погледнете другия”, казва домоуправителят Данчо Ценов.


Съседите му разбрали, че няма да дават пари за санирането и поставили подиси под искането пред общината. Сега всички следят довършителните работи.


„Почти всички съседи, когато се прибират от работа или когато имат свободно време, постоянно следят процеса”, обясни Янко Михалков.


В  другия край на Благоевград в кв. „Изток” вече опаковат втория блок, който е  получил одобрение за саниране по евросредствата. И тук работата на строителните бригади се следи зорко. Като най-активен е домоуправителят на бл. 55 Борис Бездев.


„Даже ми поставяха въпроса дали ще ми се смени и телевизора. Казах си, спокойно, дай да оправим пред блока, пък тогава ходи си купи телвизор”, добавя Борис Безев, домоуправител на бл.55.


Кметът обяснява, че първите блокове, по които започва санирането са избрани в различни квартали на града. Отрича появилите се информации, че данъчната оценка на жилищата ще скочи след санирането.


„Данъчната оценка се вдига с 1,86 за целия апартамент”, обяснява Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.


Отрича и че началото на ремонтите е свързано с местните избори през октомври.


Повече по темата гледайте във видеото.