Предсрочни избори са най-вероятния изход след оставката на правителството

 

Още по темата

Гърците посрещнаха оставката на премиера Алексис Ципрас с недоволство, тъй като новите избори предващават неясни резултати и дълги политически пазарлъци за евентуална коалиция.

 

 "Естествено, че решението е грешно. Ние, гражданите, ще носим последствията, защото отново ще преминем през период на несигурност. Нямаме нужда от това", коментира собственикът на магазин Константинос Пулопулос. 

 

Алексис Ципрас нямаше друг изход. Депутатите от собствената му партия, които гласуваха срещу него вече се отцепиха в нова парламентарна група. Но гражданите смятат, че поредните избори няма да помогнат.

 

"С решението си правителството бяга от проблемите. Това е неприемливо. Ципрас е млад човек, на когото се доверихме. Мисля че се задават проблеми. Няма да има явен победител на изборите. Партиите няма да искат да работят помежду си. Ще има избори всеки ден, което е опасно за страната”, коментира пенсионерът Наполеон Папас.

 

Единствената опозиционна партия, която би имала шанс да състави кабинет при сегашния парламент е Нова демокрация. Анализатори смятат, че това е много малко вероятно.

 

Засега Европа не показва притеснение от политическата криза. Пред германски медии председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че изборите може да донесат по-широка подкрепа за новия спасителен план.