Поредната бежанска вълна заля малкия македонски град

 

Най-тежката нощ от месеци в кризисния македонски град Гевгелия. Хиляди бежанци от Близкия Изток, Централна Азия и Севера Африка, буквално прегазиха граничните ограждания и окупираха цял квартал и гарата на града. Как изглеждаше нощта в горещата точка?

 

Поредната бежанска вълна заля града. Хората вече са по улиците с малките си. Гарата вече е малка за всички, които пристигнаха. Хората са буквално на улицата. Не е ясно каква помощ може да им бъде оказана, освен осигуряването на минерална вода и елементарни медицински грижи. На мястото има съвсем малки деца. Повиват ги в тези условия.  

 

Хора от всички раси и десетки държави изведнъж се озоваха в балканския граничен град.  Семейството на Анан е многодетно. Избягали са от Сирия. Току що са преминали на македонска територия. Сега се готвят да преспят на улицата. 
 

А наоколо не стихва невобразимата глъч – основно на арабски, но често и на кюрдски, фърси и бенгали. Това са новите и нови бежанци от Сирия и  от Афганистан, които пристигат непрекъснато. Тяхната основна грижа сега е да си намерят подслон, както и да продължат пътя си нагоре към сръбско-македонската граница. 

 
Омар води част от огромното си семейство към мечтаната Германия.  
 

"По произход съм палестинец. Роден съм в Сирия. Сириец съм си, там живеех. И семейството ми са сирийци. Жената и детето ми са в Ливан, В Бейрут, в лагера Шатила.  Преминах през сирийската граница за Турция, после за Гърция, сега дойдох в Македония", споделя той. 

 

Караниците на бежанците с все пак някакви средства за малкото места в автобусите на предприемчиви превозвачи, огласяваха района цялата нощ. 
 

Какво ще стане с другите, не се знае. Гонени от жестоки войни, те отчаяно търсят подслон и сигурност в Европа.