По-скъпа домашна туршия тази година?

 

По-скъпа домашна туршия тази година – в сезона на зимнините зеленчуците масово започнаха да поскъпват. Прогнозата е цените на краставиците, доматите и чушките да растат още и през следващите седмици, когато най-много българи консервират буркани за зимата. 

 

Въпреки че всяка година все по-малко българи затварят буркани за зимата, туршията остава запазена марка за много от нас. Верни на традицията и на максимата, че домашното е най-вкусно, домакините вече атакуваха пазарите и покупките на зеленчуци рязко е покачиха през последните седмици, а с това и цените им. 

 

Всеки узрял зеленчук в градината на баба Елена през последните дни се превръща в туршия. Краят на лятото е начало на подготовката за зимата. И голямото консервиране започва. В туршията слага каквото има в градината, но има и своите малки тайни.

 

Домашната туршия за баба Елена не струва много, защото всеки зеленчук произвежда сама. На пазара обаче е по-скъпо. Само за седмица краставиците поскъпнаха с 22% - до 1,10 лева за килограма на борсата. По-скъпи са и доматите и зелето.

 

Производителите и търговците обясняват по-високите цени с капризите на времето. Високите цени обаче не стреснаха почитателите на домашното. Затова традицията остава жива. 

 

И все пак продавачите на пазара очакват тепърва пикът на продажбите на най-необходимото за туршия и лютеница. Към октомври пък се очаква рязко поскъпване на зелето, когато започваме да се замисляме какво да сложим в бидона за зимата.