Луис Стоукс издъхна на 90-годишна възраст

След 15 мандата като конгресмен, на 90-годишна възраст почина Луис Стоукс, съобщава вестник "Индипендънт".


През 1968 г. той стана първият чернокож конгресмен от Охайо. Година по-късно брат му – Карл, стана първият тъмнокож кмет на Кливлънд.


Стоукс оглавяваше комисията в Камарата на представителите, която имаше за задача да разследва убийството на президента Джон Кенеди, а след това и гибелта на Мартин Лутър Кинг в края на 70-те години на миналия век. Заключенията му и по двата случая бяха, че "вероятно" става дума за заговор.


Стоукс беше един от председателите на комисията по разузнаването в камарата по време на Студената война.


Той беше един от едва деветимата чернокожи законодатели в 435-местната Камара на представителите. Положил е клетва през 1969 г., но никога не е забравял корените си. Той произхожда от бедно семейство и е праправнук на роби. Служил е в армията от 1943 до 1946 г. във военна част, съставена само от чернокожи, и твърдеше, че тогава за първи път е изпитал расизма на собствения си гръб. 


Битката срещу неравенството между белите и афроамериканците е белязала целия му живот. През 1991 г. полицай в Кепитъл хил пренебрегнал валиден пропуск за паркиране на Стоукс и отказал да пусне конгресмена да отиде до сградата, където работи, защото не повярвал, че чернокож може да е конгресмен.


През 1992 г. Стоукс участва в надпреварата за кандидат-президент на Демократическата партия срещу Бил Клинтън.