50 милиона лева ще струват местните избори и референдумът

 

Според прогнозите, 50 милиона лева ще струват предстоящите местни избори и референдумът.

 

На последните избори машинното гласуване беше експеримент. Този път ще е реално. То би трябвало да стане първата стъпка към 2017 година, когато според закона машините трябва да покрият всички 12 000 секции в страната. Има вероятност обаче тази идея да остане нереализирана. 

 

На миналите избори гласувахме с машини в 300 секции. Въпреки че експериментът беше отчетен като успешен, този път ЦИК ги намалява 6 пъти. Така ще гласуваме машинно само в 50 секции, само в София и само за общински съветници.  

 

От фирмата, която достави машините на предишните избори обаче уверяват, че тогава нищо не се е случило. 

 

Според Веселин Тодоров има риск презастраховането да обезсмисли първия и единствен засега опит за някакъв вид електронно гласуване у нас. И то в навечерието на референдум за същото това електронно гласуване.

 

Един от рисковете се състои в това, че с 50 секции всякакъв анализ за бъдещи електронни начинания по избори става невъзможен. Отпадат и аргументите с бързината и удобството - ако гласува за общински съветник на машината, избирателят така или иначе трябва да се нареди и за хартиена бюлетина за кмет и референдум.

 

За миналогодишния машинен експеримент държавата плати около 350 000 лева. В опита се включиха близо 50 000 избиратели.