Източна Европа несъмнено има проблем с чужденците

Колкото повече бежанци пристигат, толкова по-упорито източноевропейските страни отказват да ги приемат. А правителствата подклаждат страха от мюсюлманите, коментира германският в. „Ди Цайт”.


Източна Европа несъмнено има проблем с чужденците. Това си пролича през изминалите дни, когато словашкото правителство заяви, че няма да приема бежанци мюсюлмани. А острите реакции от Еврокомисията и някои западноевропейски държави не закъсняха. 

 

Малко вероятно е Словакия да промени гледната си точка спрямо мигрантите. Всъщност в цялата страна няма нито една джамия. За това са се погрижили властите в Братислава, които дълги години отказват на мюсюлманите в страната да построят свой храм. Официалният аргумент: за да ги признае държавата като отделна религиозна общност, те трябва да бъдат най-малко 20 хиляди. В момента броят им е далеч по-малък. 

 

Подобно е положението в почти целия регион. В Полша, Чехия, Унгария и Естония процентът на мюсюлманите е твърде малък и затова има съпротива срещу приемането на пристигащите от ислямските държави. Всички правителства, без значение дали са съставени от консерватори или социалдемократи, се противопоставиха категорично на квотната система за разпределяне на пришълците, която иска да въведе ЕК. 

 

Неохотата за приемането на прииждащите чужденци се засилва на територията на Източна Европа. Но сега мотивите са различни. Ако по-рано поляците и словаците се страхуваха, че техните страни няма да успеят да понесат финансовата тежест, сега те вече мислят за своята безопасност. 

 

Наскоро чешкият президент Милош Земан заяви, че никой не е канил бежанците в страната му, като допълни, че чехите по-скоро биха приютили бягащите украинци, тъй като те могат да се интегрират по-добре в обществото от мюсюлманите. 

 

Медиите също имат своя принос за нарастващия скептицизъм спрямо бежанците. Например, чехите увеличиха драстично опасенията си през юни, когато медиите започнаха да рисуват мрачни сценарии. Дори сериозни вестници писаха, че мигрантите ще променят изцяло модела на чешкото общество. Министър-председателят Бохуслав Соботка предупреди, че европейската социална система сама не може да понесе толкова много бежанци. И изведнъж навсякъде се 
В Полша, където живеят почти четири пъти повече жители, отколкото в Чехия, правителството иска да приеме само 2 хиляди мигранти. Преди известно време правителството обяви, че ще помогне на 30 сирийски семейства. При това беше изрично подчертано, че става дума за християни, тъй като близо 95% от поляците са католици.  

 

Към всичко това добавяме и факта, че новият полски президент Андрей Дуда принадлежи към редиците на националистите, които по-скоро биха затворили границите за бежанци. 
При това примерът на Унгария показва колко късогледа може да бъде една политика, която иска да отблъсне мигрантите, отбелязва „Ди Цайт”. Правителството в Будапеща се показа като напълно неподготвено за големия брой бежанци, които пристигат в страната. 

 

Междувременно, хора от Близкия Изток и Северна Африка продължават да прииждат към Европа. Вижте кадри!