В телефоните им присъствали кадри на молитви, характерни за радикалните ислямисти

 

Петимата чужденци, за които се предполага, че са джихадисти, се изправят пред съда до часове. Магистратите в Кюстендил ще решават колко са опасни и дали трябва да останат за постоянно в ареста. Последните новини около съмнителните емигранти, задържани в района на граничния пункт "Гюешево".


Всеки момент съдът в Кюстендил ще започне да гледа мярката за неотклонение на петимата мъже, които вчера бяха задържани в района на граничен пункт "Гюешево". На 4-ма от тях е повдигнато обвинение, затова че са преминали нелегално българо-македонската граница, а на петия затова, че се е опитал да даде подкуп на гранични полицаи.


Най-важният въпрос, имат ли връзка задържаните с радикалния ислям стои неизяснен. Не е изяснена и самоличността на повечето от тях. Предполага се,че всички те са косовски граждани.

 

"Официална информация нямаме по отношение на това, което всички ви вълнува, дали има нещо въвъ връзка с Ислямска държава. Лицата нямат документи за самоличност, ние трябва да изясним кои са лицата по съответния ред, защото те може да си кажат фалшиви имена. Да установим паспортът дали също е редовен и затова настояваме за постоянна мярка", заяви Албена Разсолкова от районна прокура- Кюстендил. 

 

"В този случай имаме нормалната бдителност на граничните служители. Тези хора са без документи", заяви тази сутрин за "Здравей, България" експертът по сигуростта Николай Радулов.
 

Петимата бяха задържани в сряда вечерта на българо-македонската граница след опит да подкупят гранични полицаи. 4-ма от тях влезли в страната ни нелегално. Появиха се слухове, че в телефоните им са намерени снимки, свързващи ги с радикалния ислям. Сред местните хора страх няма.


До момента е ясна самоличността само на единия от петимата задържани. Той е косовски гражданин и е влязъл в страната с автомобила си. За другите четирима също се предполага, че косовкси граждани, но все още се изяснава самоличността им.

 

Репортер: Екатерина Николова