Село Галиче на море за сметка на кмета - какво се крие зад офертата?

 

Тази седмица един кмет реши да прати съселяните си на море. Събитие само по себе си с подозрителна стойност в предизборно време. Още повече съмнения предизвика името на този кмет - Ценко Чоков, герой на журналистически разследвания, но и партиен герой. С подкрепата на едни или други, той винаги печели в Галиче. Разследващите журналисти на Нова телевизия Миролюба Бенатова и Васил Иванов коментираха в „Събуди се” явлението „Ценко Чоков” в местната политика и схемите за търговия с вот в Северозапада.

 

"Той беше един от първите, които махна знамето на общината и сложи това на СИК”, припомни Иванов. 

Още по темата

 

"Чоков заедно с ромската местна фамилия Касъмови са представителите на СИК в село Галиче. Тази фамилия е дилър на гласове в Северозападна България. В политиката го вкарва Демократическата партия, от която е три пъти издигнат за кмет на селото. Когато за първи път се срещнах с него през 2002 г. Ценко Чоков имаше четири следствени дела, част от които бяха за палеж на къща, стрелба по друга, побой над жена, за което получи условна присъда. Тогава поводът да се срещнем бе, че връзваше крадците на стълб на площада на селото, след като преди това ги е набил с кабел. Снимахме битите крадци, които заявиха, че не са подавали жалби. Съселяните им пък поощряваха действията на Чоков”, разказа Миролюба Бенатова.

 

"В този момент главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, който нареди да бъде арестуван и заяви, че няма да бъде подкрепян. 2011 г. обаче Чоков бе издигнат като кандидат за кмет от ГЕРБ в село Галиче. Току що оправдан по всички дела и с чисто съдебно минало. Всички политически сили искат Ценко Чоков за свой кмет. Той не им се натиска – те го искат”, каза още Бенатова.

 


Тя поясни, че тази почивка на море не е първото дарение от страна на кмета. В тази връзка Васил Иванов попита защо никой не е попитал какъв е бизнесът на Ценко Чоков и откъде има толкова пари. 

 

"През 2011 г. му бяха направили данъчна ревизия, имаше акт за 270 000 лева. Решението след обжалването на този акт щеше да излезе след изборите. Дали има някаква връзка между неговия евентуален успех на изборите и какво ще бъде решението на данъчните. След това нищо не се случи”, разказа още Миролюба Бенатова.

 

"Държавата е толкова слаба, че се налага да иска подкрепата от такива хора”, коментира Васил Иванов.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.