Правителственият "Фалкон" беше прибран в София, след като вчера кацна принудително във Варна

 

След като вчера се наложи правителственият „Фалкон” с премиера на борда да кацне принудително на летището във Варна, днес машината беше прибрана в София, а властта поиска нов самолет. 

 

Правителственият „Фалкон” кацна в ранния следобед на Летище София, този път без пътници на борда, само с екипажа в кабината. Разрешението за полета дали инженери от „Авиоотряд 28”, които проверили машината във Варна.  

Още по темата

 

„Самолетът прелетя със спуснат колесник от Варна до София, защото при поява на такъв дефект нямаш право повече до пускаш и да прибираш”, обясни гл. инж. Валери Кадийски.

 

В хангар на софийското летище правителствената машина ще бъде проверена, за да стане ясно какво е предизвикало проблема. Едно от предположенията е, че се е появил дефект, свързан с електрониката на борда. 

 

Един от бившите директори на „Авоотряд 28” Цвятко Луканов обяснява, че проблемът с колесника не е изключително драматичен. 

 

„По-добрият вариант е да не се обира, а да си стои спуснат, отколкото да се обере, пък да не иска да се спусне. Тогава вече стават по-сложни нещата”, обясни Цвятко Луканов.

 

Той допълва, че за безопасността на ВИП-пътниците по време на вчерашния полет се е грижил възможно най-добрият екипаж. Това е трети инцидент с колесника на правителствения самолет след последната проверка, правена на машината при швейцарска компания.  

 

„Самолетът в момента е неизправен”, съобщи гл. инж. Валери Кадийски. 

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски, който вчера също е бил на борда, ще настоява самолетът да отиде в завода на производителя във Франция за пълна проверка. 

 

„Ако не дадат някаква гаранция във Франция, ще напиша доклад, в който да настоявам този самолет да бъде сменен”, заяви Ивайло Московски. 

 

Докато не бъде открит и отстранен проблемът, правителственият самолет е спрян от полети.