Това се случва след ремонт на ВиК инсталация на пътното платно

 

Жилищна кооперация в Русе се разцепи и пропадна след ремонт на ВиК инсталация на пътното платно. Обитателите са силно притеснени, че жилищата им ще станат опасни за живеене. Но институциите твърдят, че нямат вина.


Преди месец ВиК водопровод аварирал и мазетата на жилищната кооперация се наводнили.


„Господин инжинерът стои и се върти. Оттам с трактора набиват тръбата и издъниха. Пуснаха водата и ето ти белята. Опасявам се, че може да има и потъване”, обясни съседът Иван Иванов.


За няколко часа се напълни 1 метър вода и 45 см тиня. Започнаха да отводняват с едни малки помпички. След това дойде една малка цистерна не знам от коя война. Елате горе да видите 2,5 - 3 см на терасата как се е отделил, минал е напред”, разказва съседката Румяна Камбурова.


Часове наред водата наводнявала основите на блока, въпреки че аварийните екипи на ВиК са отводнявали помещенията. Въпреки това стените на апартаментите и мазетата са се напукали, а гаражите не могат да се отварят.


Живеещите в сградата са изпратили жалба до кмета на Русе. От местната администрация обаче отговорили, че нямат законово право да обследват блока, защото не е общински. От ВиК обясниха, че нямат вина за случилото се.


„Няма как за толкова кратко време земната основа под блока да се преовлажни така, че той да започне да пропада и да потъва. Явно, че те в този блок имат проблем с канализацията от дълги години, след като сами са си закупили помпа и изпомпват водата, когато паднат по-обилни валежи”, обясни Сава Савов – директор ВиК – Русе.


Потърпевшите са решени да си търсят правата в съда.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева