Ще помогне ли промяната на системата или ще доведе до затруднения?

 

Окончателно – сливат спешните медицински центрове на София-град и областта. Предложението на здравния министър, което доведе до напрежение сред лекарите беше одобрено от правителството. Ще помогне ли промяната на системата или напротив, ще доведе до затруднения?


След подписки и протести спорната реформа на здравния министър Москов вече е факт. Така вече всички сигнали, които се подават за Спешна помощ в София – град и областта ще се приемат и обработва от един център. Идеята обаче срещна отпора на част от медиците в Спешната помощ, защото според тях това ще доведе до хаос и до забавяне на линейките. Какво следва от тук нататък?


За лекарите, които работят в Центъра за спешна помощ за София-област, промяната води след себе си само едно – притеснение. Според тях промяната няма облекчи работата, а напротив, ще се стигне до забавяне на линейките за областта.


„Като се престукрира тази цялата карта, филиалите, които близо до София ще се влеят в структурата на София-град и съседни филилиали ще се натоварят с тяхната работа. Тук пътят е един час и ако човекът е наистина спешен, той ще умре”, обяснява д-р Димитър Шандурков.


Здравният министър отговори - също с карта. А на нея са обозначени новите 5 екипа, които ще започнат работа след сливането. Те ще бъдат за района на Божурище, Вакарел, Мирково, триъгълникът – Ихтиман, Костенец и Самоков и един сезонен, който ще бъде на Боровец.


„Ще бъдат прехвърлени 50 щатни бройки. Те ще бъдат прехвърлени в реално работещи на терен екип с линейки – сестри, фелдшери и лекари”, обясни здравният министър Петър Москов.


В момента центърът в София обслужва около 150 адреса на дежурство, а в областта са над 30.


„С деветте души, работещи в кол-центъра на София-град, средно е по 1,5 повиквания на час, а с това прехвърляне ще стане 1,8 на час”, изчисли още министър Москов.


Здравният министър обаче е категоричен, че място за притеснение няма, защото от обединението на двата центъра ще бъдат спестени и пари - около 520 000 лева, които ще бъдат дадени за възнаграждения.


Повече по темата гледайте във видеото.