Свещениците ще могат да опрощават жени, премахнали дете

 

Революция в католическата църква. След векове на пълно отрицание, Ватиканът променя позицията си за абортите. Папа Франциск обяви, че свещениците могат да дават опрощение на жените, извършили аборт. Решението предизвика много противоречиви реакции - от радост до пълно неодобрение.


Католическата църква все още смята, че абортът е грях. Промяната е, че жените, решили се на тази стъпка, ще могат да получат прошка. Смелото решение е опит за отваряне на Римокатолическата църква към всички вярващи и съобразяване с реалностите на съвремието.


„Надявам се, че папа Франциск ще продължи с тези промени. Това ще направи църквата малко по-привлекателна за младите хора”, смята Инке Зигрид, посетител на Рим.


Разрешението да се дава прошка обаче, ще важи само по време на започващата през декември юбилейна година на милосърдието. В Римокатолическата църква абортът е толкова тежък грях, че онези, които го направят или предизвикат ставата обект на автоматично отлъчване. Дори така, в родната на папата Аржентина, някои смятат, че църквата не трябва да премахва забраните.


„Според мен бог не прощава аборта. Решението не е правилно. Като жена смятам, че детето е най-святото нещо”, казва Карла Рохас, католичка от Буенос Айрес.


Други са "за" промените и дори не ги намират за достатъчни.


„Не мисля, че някой може да опрощава грехове. Дори самият папа. Независимо какво казва църквата, всяка жена трябва да реши кое е най-доброто за нея”, добавя Габриела Домингес, католичка от Буенос Айрес.


Повече по темата гледайте във видеото.