Поправките в закона взривиха пленарната зала

 

Държавата ще финансира частни училища и детски градини. Поправките в закона взривиха пленарната зала. Но всъщност от кога и колко ще получават частните учебни заведения.

 

За всяко дете ще може да  се получава около 1400 лева – колкото e годишната издръжка за ученика, но при едно условие – частното училище ще трябва да има и 20% квота от ученици, за които обучението ще е напълно безплатно. 


Преди година директорът на частно училище в София Валентина Денчева беше убедена, че държавата трябва да дава пари за  учебни заведения като нейното. Днес е разколебана.  

 

"Не можем да работим при тези условия. Това са 20% - кой ще поеме разходите за тях - останалите родители, тогава за какво им дават тези пари", коментира Денчева.

 
В нейното частно училище и детска градина учат около 300 деца. Това означава, че след промените всяко едно от тях ще може да получи 1400 лева. Но само ако 1/5 от децата учат безплатно. Квотата от 20% ще бъде за деца със специални потребности или с изявени дарби.


И точно затова Валентина и други директори вече са решили да не се възползват от идеята. Държавните пари за децата в частните училища ядосаха и депутатите.