"Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл", заяви режисьорът

 

"Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра”, заяви пред БГНЕС режисьорът Александър Морфов, който подаде оставка като директор на Народния театър „Иван Вазов”.

 

"Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен”, каза Морфов.

 

"Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя”, каза още режисьорът.

 

На въпрос дали остава в Народния театър той каза, че засега не знае и всичко зависи от това как ще се развият нещата. 

 

"Подадох оставката си, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри. На 23 юли е прието по-ниско финансиране. Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и на операта и на всички общо 7 такива институти. Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута. Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните”, коментира Александър Морфов.