Стотици българи се включиха в честванията в цялата страна

 

България отбелязва 130 години от Съединението. Стотици българи се включиха в честванията в цялата страна.

 

79-годишната  Катерина Чобанова е горда потомка не на един, а на четирима четници, които заедно с Чардафон Велики тръгват от Голямо Конаре към Пловдив, за да свалят губернатора и да провъзгласят Съединението на България. „Каквото са имали, с това са се въоръжавали-брадви, кримки,пушки, тояги”, обясни тя.  

 

Именно нейният прадядо събира хората в центъра на Съединение, когато Чардафон Велики застава пред бунтовниците и обявява своя план за обединяването на България.

 

130-години по-късно тези драматични моменти от историята на България се пресъздават отново в центъра на Пловдив. Във възстановката  участват 80 патриоти от клуб „Родолюбие”. „Искаме да покажем, че нашият дух е жив”, обясни председателят на клуба Веселин Петков.

 

За единение призова и пловдивският митрополит Николай. „Бог да благослови благочестивия български, православен народ. Да бъде провъзгласен во веки, в мир, спасение и единение”, помоли се той. А за първи път тази година традиционният маратон в Пловдив, посветен на празника, беше спечелен от  кениец.

 

Репортер: Благой Бекриев