Само 20% от тях смятат, че обществото ги уважава

 

Учителите в България са сред най-възрастните, показва международно изследване. Според проучването нашите педагози са доволни от работата си, но са категорични, че обществото все по-малко ги уважава. 

 

Проблемът с българските учители остава и това се доказва от изследването ТАЛИС, в което са включени 34 държави от целия свят. С него се проверяват условията на преподаване. 

 

Според изследването през 2013 година у нас е имало по-малко учители до 29-годишна възраст в сравнение с 2008-а и в сравнение с държавите от изследването. На фона на това има увеличение на възрастните учители - те са над 40% от всички преподаватели, докато в страните от проучването те са около 24%. Според учителите основен проблем, който пречи на обучението, е закъсняването на учениците за училище, бягането им от час и преписването

 

Марияна Стоянова е учител по биология. В системата е от 31 години. Тя започва да преподава, когато класовете са по 46 ученици. Днес паралелките са двойно по-малки, но и двойно по-малко търсещи знания, смята педагогът. 

 

На фона на това изследването ТАЛИС показва, че само 20% от учителите ни смятат, че обществото ги уважава. Според Марияна процентът е дори по-малък. В същото време директорите продължават да намират трудно млади учители. На фона на тази картина българските учители работят повече от колегите си по света.

 

Междувременно училища точат държавни пари с ученици фантоми. От Образователното министерство са установили 500 случая на фиктивно записани ученици, които реално обаче не са в час. Има наказани и петима директори. За да набележат мерки срещу източването на държавни пари, просветните експерти ще се срещнат с представители на МВР и Министерството на правосъдието. Целта е да се затегне контролът в училищата.