Задълбочава се мигтантската криза и в Гърция

 

Напрежението около стотиците хиляди емигранти в Европа продължава да расте. Гърция е на границата на възможностите си да се справи с бежанската криза, предупреждават властите в Атина.

 

Още по темата

От началото на годината в южната ни съседка са пристигнали повече от 230 хиляди мигранти. Само на остров Лесбос се намират близо 20 хиляди бежанци, които се опитват да се доберат да Западна Европа.

 

Междувременно около 300 мигранти прекратиха опита си да стигнат пеша от унгарско-сръбската граница до Будапеща. Групата тръгна пеша, след като проби полицейски кордон край бежански център до границата със Сърбия. Наложи се силите на реда да използват лютив спрей, за да спрат мигрантите, но без успех. След като извървяха около 15 км, изтощените бежанци се съгласиха да бъдат откарани с автобуси обратно в приемния център.

 

„Искаме просто да вървим. Пуснете ни да продължим, оставете ни да вървим”, призова бежанец от Дамаск.

 

„Има болни хора, тук е много студено. Дават ни малко храна, но ние не я искаме. Искаме само да минем границата. Не желаем нищо друго… Искаме просто да отидем в страната, за която сме тръгнали. Германия ни приема всички… Защо не ни пуснат да минем”, пита Мохамед – също бежанец от Дамаск.

 

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Европа трябва да приеме обща система за бежанците и да договори квоти в кои държави да бъдат разпределяни. Вицеканцлерът пък предупреди, че ако страните от Източна Европа продължат да отказват да приемат мигранти, Шенген е изложен на риск. В същото време Венецуела предложи да приеме 20 хиляди сирийски бежанци. 

 

Заради инцидента магистралата остана затворена за движение в продължение на повече от четири часа. Бежанският лагер в Роске – основния пропускателен пункт на сръбско-унгарската граница, е препълнен. Чакането е продължително и това изнервя хората, като се стига до сблъсъци с полицията.

 

Задълбочава се бежанската криза и в Гърция. Властите, съвместно с агенцията на ООН за бежанците, осигуряват допълнително служители и кораби, за да се справят с над 20 хиляди мигранти на остров Лесбос. Старо футболно игрище е пригодено за регистрационен център, който да помага на бежанците да продължат пътуването си към Атина и Западна Европа. Остров Лесбос е на ръба да експлодира, предупреди в понеделник гръцкият министър по въпросите на миграцията. За да се облекчи кризисната ситуация, корабите, които превозват бежанците до континентална Гърция, в близките дни ще започнат да използват второ пристанище.