Унгарският премиер призова за бързо изграждане на оградата

ООН съобщи, че на гръцките острови има общо около 30 000 бежанци и имигранти, като само на остров Лесбос броят им е 20 000 души.

 

„Изглежда, че през уикенда броят (на пристигналите в Гърция) е скочил и след това

Още по темата

затихнал“, каза говорителката на агенцията на ООН за бежанците Мелиса Флеминг.

 

Тя отбеляза също, че само през вчерашния ден 7000 души са влезли в Македония от Гърция, докато миналия вторник броят на всички влезли в страната, е бил 5600 души. Освен 20 000 души на о. Лесбос, друга голяма група от 4500 души има и на о. Кос, където по-рано имаше сблъсъци между имигранти и гръцката полиция, уточнява БГНЕС.

 

Флеминг допълни също, че всеки ден в Гърция пристигат няколко хиляди имигранти и бежанци. Много от тях обаче нямат намерение да остават в страната, като вместо това продължават пътя си на север към богати страни като Германия и Швеция. 

 

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че трябва да се ускори изграждането на оградата по унгарско-сръбската граница. 

 

В началото на месец юли властите в Будапеща взеха решение за изграждането на 3,5-метрова ограда по 175 км граница със съседна Сърбия.

 

От началото на годината в Унгария официално са пристигнали над 150 000 мигранти. Само през месец август техният брой надхвърли 50 000 души. Всички те влизат от Сърбия. Мнозинството от тях иска да продължи пътя за Западна Европа и предимно за Германия.