Съотношението на силите – 11 протестиращи и 11 полицаи, които ги пазят

 

Сериозна е доматената канонада пред сградата на Народното събрание. Очевидно тя няма връзка с партийната принадлежност на влизащите депутати. До момента бяха замеряни трима-четирима народни представители. Сред тях Валери Симеонов показа добри умения да се прикрива от летящите към него зеленчуци.


Идеята на протеста днес - Николай Колев–Босия, който от известно време редовно замеря сградата с домати по различни въпроси, да не бъде сам. Към него се присъединиха 10-ината постоянно протестиращи, които са тук от преди парламентарнта ваканция. Тогава протестът беше за съдебната реформа. Днешният протест е, защото те са недоволни от работата на депутатите по принцип.


Иначе има и две отделни каузи – съдебната реформа, която те виждат като провалена, и Законът за НСО, който те виждат като нахален.


Съотношението на силите е любопитно – 11 протестиращи и 11 полицаи, които ги пазят.

 

 

Малко преди 9 часа към сградата на пармалента вече летяха яйца и лук.

 

Гневът ан протестиращите отключи депутатът от Патриотичния фронт Петър Петров, който направи опит да се приближи към тях и да разговаря. Не беше чут обаче и от доста близка дистанция недоволните започна да го замерят ожесточено. Под удара на яйцата и доматите попаднаха и няколко полицаи. На някои от протестиращите вече се снемат обяснения. След лека разправия, им бяха взети и личните карти. На четирима от протестиращите бяха съставени и полицейски предупреждения.

 

След като успяха да влязат в парламента, депутатите се заеха с приемането на второ четене на Закона за лечебните заведения. Очаква се реформата на здравния министър Петър Москов да бъде приета след известни първоначални брожения в парламентарната комисия. Основното, котео законът предвижда, е сливане на болници така, че да може да се осигури комплексно лечение на пациентите от А до Я.

 

"Здравните показатели на нацията се влошават - смъртност, продължителност на живот, продължителност на живот в здраве. Това означава само едно - че по този досегашен модел, всъщност ние финансираме бизнес планове, а не адекватен лечебен процес. Приемането на предложените текстове гарантира налагане на европейски критерии за достъпност и достатъчност и ще даде възможност на държавата, общините и частния капитал за политика и инвестиции, насочени към намаляване на регионалните дисбаланси, само и единствено в условията на гарантирана достъпност и подобрен достъп", заяви здравният министър Петър Москов.

 

Повече по темата гледайте във видеото.