То е да кацат на българско летище, за да бъде проверяван товарът им

 

България може и да даде разрешение за прелитане на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Условието за това обаче е те да кацат на българско летище, за да бъде проверяван товарът им. Това каза външният министър Даниел Митов. Вчера стана ясно, че България е отказала на Русия да даде въздушен коридор за самолети с помощи за режима на Башар Асад.

 

"Ако руските ни колеги са съгласни да бъдат проверявани полетите им на българското летище, ние разбира се ще им издадем такова разрешение”, заяви Митов.

 

В началото на пленарния ден народните представители отхвърлиха идеята Митов да бъде изслушан за решението да не се допуска преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия през въздушния ни коридор. Предложението, което бе отхвърлено със 76 гласа, 29 въздържали се и 58 „за”, бе на лидера на „Атака” Волен Сидеров, който заяви, че това решение е грешна политика и така се добавя още един негативен щрих към по начало грешната външна политика на България.

 

"Ясно е, че ЕС налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия. Всяка една от държавите-членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчна информация, която ни дава основание да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че не сме издали разрешение поради тази причина", коментира Митов.

 

Москва настоя за отговори от Гърция и България, след като София отказа да пусне през въздушното пространство руски самолет с помощ за Сирия, а Атина обяви, че САЩ поискали от нея да стори същото. 

 

Видео: БГНЕС