"Ние ще участваме солидарно в релокацията на бежанци в Европейския съюз", заяви той

Видео: БГНЕС

 

"Дебатът за квотите за бежанци тепърва предстои. Не знам дали те са точно решение”, заяви министърът на външните работи Даниел Митов.

 

"Ние ще участваме солидарно в релокацията на бежанци в Европейския съюз. Това е ясно, но също така е ясно, че България на база като съотношение към БВП на страната и на глава от население, ние вече имаме достатъчно бежанци на територията на нашата страна“, заяви той.

 

"Другите държави трябва да поемат своята отговорност, защото има такива, които до момента не са проявили достатъчно солидарност“, на мнение е Митов.

 

Според него трябва да се гледа малко по-мащабно на въпроса с бежанците, пише БГНЕС. 

 

"Вчера имахме възможност да изговорим по-голямата част от мерките, които трябва да бъдат изговорени. Те са свързани на първо място с борбата с „Ислямска държава”, която не само трябва да се ускори и засили, но много сериозни дипломатически усилия трябва да се направят в посока на дипломатическите ангажименти на страните от региона, които в момента не дават достатъчно от себе си в тази посока“, посочи външният ни министър.

 

Даниел Митов подчерта, че друг проблем е борбата с трафикантите на хора, което е един „ужасяващ бизнес със съдбата и живота на тези хора“.

 

"Настояваме за създаването на бежански и миграционни центрове извън рамките на ЕС, в които да се настаняват бежанци и имигранти, защото не трябва да се стимулират подобни потоци на хора и не трябва да се стимулират възможностите на трафикантите“, категоричен е Даниел Митов.