Цените ще се повишават по-сериозно за най-скъпите марки за сметка на по-евтините

 

По-скъпи цигари и горива за отопление готви кабинетът от догодина. Става въпрос за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които днес прие правителството. 

Още по темата

 

С тях финансовото министерство цели да се предотврати контрабандата и възможностите за злоупотреби. Все още не е ясно с колко ще поскъпнат цигарите от следващата година, но е ясно, че цените ще се повишават по-сериозно за най-скъпите марки за сметка на по-евтините и средния клас. И така цените им ще се увеличават до 2018 година заради изисквания на европейското законодателство.

 

„Ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари, което се прави единствено с идеята да бъдат защитени хората с по-ниски доходи и да се премахне стимулите за търговия с контрабандни цигари”, обясни финансовият министър Владислав Горанов. 

 

Предвижда и се акцизът за горивата за отопление да се повиши до 10 пъти. Пропан-бутанът, който не беше облаган, ще е с акциз от 340 лева за 1000 литра. При газьола скокът ще е също значителен - от 50 лева, акцизът ще стигне 645 лева за 1000 литра. Забранява се и пренасянето на повече от 40 къса ръчно свити цигари.

 

Има много злоупотреби с акцизите на горивата, които се ползват за отопление. Предложили сме пропан-бутанът и дизелът, когато са използвани като горива за отопление да не са с преференциална акцизна ставка, тъй като има много злоупотреби”, заяви още Горанов.