Най-много последствия от снощните валежи има в Пловдивско

 

Порои и наводнения в Пловдивско. Десетки подлези и къщи бяха наводнени тази нощ, десетки автомобили. Пороите блокираха и десетки автомобили на пловдивските булеварди. Колко валя и има ли опасност и за Източна България?


През изминалата нощ интензивни валежи преминаха през централна България. Най-много бяха количетствата в Пловдив - 71л/кв.м. В рожен паднаха 54, Пазарджик - 50, Плевен - 38 и Казанлък - 23. Валежите предизвикаха наводнения на много места в страната, вижте как изглеждаше ситуацията през очите на нашите колеги.


Улиците се превърнаха в реки, а десетки автомобила закъсаха. Всички подлези в града бяха наводнени, а телефон 112 временно даваше само свободно. Заради покритите от близо метър вода булеварди, шофьори на коли и автобуси се принудиха да карат в насрещното движение. Някои хора попаднаха в капан като един баща, който се принуди да изнесе на ръце детето си от закъсалия автомобил.


Гръм запали покрив на сграда, а полицията регистрира десетки леки катастрофи в дъжда. От ВиК отговаряха на позвъняванията за наводнени сгради с аргумента, че не е тяхна работа да решават този проблем. В пожарната постъпиха стотици  сигнали за наводнени приземни етажи и търговски обекти. Много от собствениците им обаче решиха сами да започнат да отводняват обектите си.


По бул. „Христо Ботев” се наводниха почти всички магазини, както и избите на хората. Една от причините, според хората, са прогнилите шахти, които се затлачват с боклук и при всеки по-силен дъжд, пловдивските улици се превръщат в реки.


А добрата новина е, че плътната облачност вече си отиде от Западна България, а до края на деня ще се разкъса над цялата страна. Все още валежи има само на изток. Неделя ще ни зарадва със слънце и затопляне.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Илиян Велков, Никол Станкулова