275 фирми поставили служителите си на ръба на оцеляването

 

Над 6 000 са нарушенията при заплащането на труда от началото на годината. Това сочат данни на Главната инспекция по труда. В сравнение с миналата година има спад на случаите, в които работодателите не плащат или бавят заплати.

Още по темата


За първите шест месеца от годината 275 компании са оставили своите служители на произвола на съдбата. Общата сума на забавените възнаграждения възлиза на над 17 милиона лева.


За пореден случай на работодателски произвол сигнализираха служители на фуражно предприятие в Бургас. 


Марулка и съпругът й вече четири месеца живеят без заплата - пари, които са заработили съвсем честно. Предприятието им дължи общо около 3500 лева. Не са единствените, които оцеляват по този начин, но пък са сред малкото, които са решени да търсят правата си.


Марулка тегли чертата и напуска. И разказва за още нарушения, на които самата тя е попаднала. Персоналът в предприятието бил недостатъчен и на практика се налагало всеки да върши всичко.


Напусналите вече служители свидетелстват за груби пропуски в счетоводството. Често се случвало на клиенти да не се издават касови бележки в близкия магазин.


Екипът на Новините на Нова направи експеримент и закупи 20 килограма храна за кокошки. Получи касова бележка, но едва след като си я поиска. 


В Инспекцията по труда в Бургас вече знаят за проблема с неизплатените заплати. Получили са общо пет жалби от бивши служители във фуражния завод.