Засега обаче страните-членки се намират в задънена улица

 

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират извънредно в понеделник в Брюксел, за да обсъдят потърсят решения на бежанската криза. Засега обаче страните-членки се намират в задънена улица. Притокът от мигранти към Европа не стихва, а различията сред 28-те са толкова дълбоки, че е малко вероятно да се стигне до конкретни решения. 

Още по темата

 

Няколко страни, най-вече Унгария, Чехия, Словакия и Румъния, отказват да приемат задължителни квоти за разпределяне на 120 000 бежанци. Без резултат завърши продължилата до късно през нощта в Брюксел среща на равнище експерти с председателя на ЕК  Жан-Клод Юнкер. Заради рекордния приток на бежанци Германия стана първата страна от  Шенгенското пространство, която поднови контрола по границите си.

 

Бежанците трябва да разберат, че не могат просто да избират коя страна от Европейския съюз да ги защитава. Така ще бъде и когато влезе в сила Европейската система за разпределяне на мигрантите”, коментира вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер.

 

До сутринта в понеделник бяха преустановени железопътните връзки между Австрия и Германия. Чехия и Словакия също обявиха, че засилват контрола по границите си с Австрия и Унгария. За неопределено време е затворена и магистралата между Австрия и Унгария. На 15 септември Будапеща планира да затвори границата със Сърбия. Само в неделния ден на територията на Унгария са влезли рекорден брой мигранти - 5 809.