Вече няма да можем да плащаме в брой повече от 5000 лева е друга идея на Финансовото министерство

 

Нов данък върху доходите ни. Сега държавата прибира 10% от всеки изкаран лев, а се планира общините да имат право да увеличават тази ставка. 

 

Тя ще е между 0 и 2%, като всяка община сама ще преценява колко да ни взима, а ние ще си плащаме там, където живеем според личната ни карта. 

 

Противоречията обаче започват от сега. Единодушие има относно малките общини. Там, където доходите са по-ниски, няма да прекаляват с новия данък, тоест процентът или ще е никакъв, или съвсем малък. 

 

Големите общини обаче вероятно този път ще се възползват, като някои ще се спрат на максималния праг. Така, ако взимаме средна работна заплата, ще трябва да плащаме още над 17 лева, освен 10-те процента, които ни събира държавата. Моментът за вдигане на данъци ще е много подходящ, смятат експертите.

 

И общините, и икономистите настояват 2-та процента да не са нов данък, а държавата да се лиши от своето и да прибира вместо 10 - 8% от заплатите ни. Предложението е стигнало и до депутати, много от които подкрепяли идеята товарът да не е върху данъкоплатците.

 

Вече няма да можем да плащаме в брой повече от 5000 лева е друга идея на Финансовото министерство. Досега на ръка можехме да даваме 15 000.