Тази година на 15 септември звънецът ще бие в над 2000 учебни заведения

 

Десетки хиляди ученици, родители и учители са вече в пълна готовност за първия учебен ден. Тази година на 15 септември звънецът ще бие в над 2000 учебни заведения. Има и такива, които обаче нямат ученици, но получават пари от държавата. Просветното министерство предвижда нови наказания за училищата-фантоми и директорите-нарушители. 

 

Напрежението около първия учебен ден се усеща около всички училища, защото подготовка им не спира дори и днес. Близо 758 000 е общият брой на учениците тази година. Часове преди децата отново да тръгнат на училище в десетки училища ремонтите продължават. 

Още по темата

 

В столичното 25-о основно училище ремонтът продължава и ще бъде така до ноември. Строителните дейности обаче няма да попречат на учебния процес. Помислено е и за сигурността на децата. 

 

Толкова голям ремонт в 25-то училище се чака от десетилетия. Сградата е на над 90 години, а сега децата ще имат напълно нов салон и столова. Докато бъде направен новият стол, временно децата ще се хранят в пригодено  помещение. 

 

Часове по време на ремонт ще има в общо 57 училища. Според ресорното министерство това няма да попречи на нормалните занимания. Вече са осигурени и всички учебници от първи до седми клас. Те се дават безплатно от държавата. За първокласниците има пренаписан буквар. 

 

Тази година за първи път в класните стаи ще влязат близо 65 000 деца. Много строго ще се следи и за фиктивно записаните ученици – тези, които уж трябва да са в клас, а реално от много време не посещават училище. За директорите тези бройки са пари, а дневниците реално се пълнят с мъртви души. 

 

Затова от министерството настояват да се криминализират такива действия. Обмисля и намаляване на задължителният брой на деца в паралелка. В момента той е 18. Промени очакват и зрелостниците. Най-вероятно матурите тази година ще бъдат разделени на модули. Така министерството ще опита да пресече продажбата на отговорите. Промени ще бъдат направени още за зрелостните изпити на пролет.