Бившият социален министър Иван Нейков коментира последното предложение на финансовото министерство

 

Новият данък върху доходите, който общините ще могат да налагат, ще натовари работодателите, коментира бившият социален министър Иван Нейков.

 

Сега държавата прибира 10% от всеки изкаран лев, а се планира общините да имат право да увеличават тази ставка. Тя ще е между 0 и 2%, като всяка община сама ще преценява колко да ни взима, а ние ще си плащаме там, където живеем според личната ни карта.

 

„В момента данък „общ доход” се събира от работодателя. Ако действително се въведе нов данък, това означава, че всеки работодател трябва да знае неговият работник в коя община е регистриран постоянно и трябва да знае какъв е данъка там”, обясни Иван Нейков.

 

Той коментира и решението на Европейският съд пътуването до работа да е част от работното време.  „Съдът  казва, че всеки работник, който няма работно място и е от така наречените „пътуващи работници”, е на работа от момента, в който излезе от дома си към първата си среща до връщането вкъщи.  Това важи за търговските пътници, пощальоните и много други професии.  Критерият е дали те имат фиксирано работно място”, обясни Иван Нейков.

 

Това е много безсмислено решение, то ще важи „на книга”, но няма да се спазва” , коментира от своя страна икономистът Владимир Каролев, който в момента е и съветник министъра на икономиката.