Хиляди декари продукция са унищожени

Огромни щети за земеделците в Южна България след бурята в края на миналата седмица. Десетки стопани останаха без поминък, след като стихията премина.

 

Бурята в харманлийското село Славяново е била толкова силна, че е успяла да изкорени няколко електрически стълба и стотици дървета. А гроздето от самите лозя, е на стотина метра от самите лозя по пътя и по тревата, което на практика означава, че земеделците тук остават без поминък. А единственото, на което те разчитат, както производителите на грозде, така и производителите на зеленчуци, е някаква помощ от държавата, за да могат отново да стъпят на краката си и да не бъде тази година изцяло отписана за тях.

 
От 30 декара лозе Данаил няма да изкара нито стотинка. Бурята била толкова силна, че очакваната реколта плувала в близката поляна. А днес е трябвало да започне гроздоберът. Освен че са изгубили реколтата, бурята е върнала лозарите в района години назад, защото и пъпките за следващата година са унищожени.
 

На километър от лозята, в градината на семейство Трифонови също не е останало нищо. Те очаквали над 30 тона капия и тонове дини.
 

Никой от земеделците няма застраховка. Казват, че влагат всяка стотинка в земята и за подобни разходи пари не остават. Разчитат на държавата да им помогне.
 

Всички пострадали могат да подадат заявления в общинските земеделски служби, а от там да сформират комисии за оценка на щетите. Дали ще има пари за помощи обаче не се знае.

 

Репортер: Димитър Иванов