Обайда, Абдул Рахман и Тарек ще учат български, заедно с връстниците си

 

По данни на ООН 2 млн. деца отпадат от училище в Сирия. Според УНИЦЕФ 5000 училища в страната са били унищожени.

Още по темата


За децата на семействата - бежанци образованието също се оказва труднодостъпно, а доста често - и напълно невъзможно.


Какво е да тръгнеш на училище без да разбереш почти нищо от това, за което говорят съучениците и учителите ти? С три деца от сирийски произход, които днес отидоха за първи път на училище в България ни среща репортерът на Новините на Нова Ина Гълъбова.


Те са Обайда, Абдул Рахман и Тарек. Тръгват на училище със запас от две -три думи на български език и с познания на кирилица, колкото да напишат имената си. Родителите им съзнателно са направили избора да останат в България. Не избират обаче да запишат децата си в училище с изучаване на арабски, а предпочитат българския. 


Въпреки непознатата атмосфера, в училищния двор едно познато лице предизвика спонтанните им усмивки. Помощният им учител Димитрина Стоева води братята при техните съученици и класните им ръководители. 


Всеки от тримата ще учи в различен клас. Ще трупа познания за света, за точните науки и за България - тяхната втора родина. 


В училището си дават сметка, че интеграцията ще бъде двустранен процес - както за сирийските братя, така и за съучениците им, които свикват да живеят с деца от различни националности.