Заплахите идват не само от съседните страни, коментира посланикът на САЩ у нас

Видео: БГНЕС

 

„Да си част от голяма организация за сигурност, каквато е НАТО, е положително за всички нейни членове. Обявих днес, че планираме формирането на нова работна група в областта на контратероризма“. Това заяви временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Родерик Мур, предаде БГНЕС.

 

Той коментира предизвикателствата пред България и помощта, която Вашингтон ни оказва за тяхното преодоляване, особено с акцент борбата с тероризма.

 

Според Родерик Мур „заплахите идват не само от съседните страни“. Пример за това са атентатите от 11 септември 2011 срещу Световния търговски център и Пентагона и юли 2012 на летището в Бургас.

 

„Спомняте си, когато през януари тук беше държавният секретар Джон Кери започнахме стратегически диалог в четири работни групи, сега ще прибавим и пета. Смятаме, че е логично да работим заедно в тази област /борбата срещу тероризма – бел.ред./, тъй като България и САЩ споделят загрижеността си от вероятност от терористични нападения срещу нашите страни. И двете ни страни са били жертви на терористични атаки. Така че гледаме напред, тъй като смятаме, че и България и САЩ ще спечелят много от този диалог“, каза ръководителят на американската дипломатическа мисия у нас.

 

Родерик Мур отбеляза, че „САЩ гледат на България като на надежден съюзник” и добави, че се надява, „че българския народ признава, че това е нещо много положително”.

 

Видео: БГНЕС

 

Що се отнася до бежанците американският посланик коментира, че България работи за едно по-хуманно отношение към тях.

 

„Това е голямо предизвикателство както за Европа, така и за България“, коментира Родерик Мур. „Поздравявам сегашното българско ръководство за начина, по който се справя с това предизвикателство. То работи тясно с партньорите си в ЕС, прави всичко, за да бъде действано по отношение на бежанците по хуманен начин“. 

 

Той даде за пример, че български граничари са спасили живота на мигранти на границата с Турция. Те са били открити в камион в много тежко състояние.


Родерик Мур припомни, че САЩ отпускат милиарди долари помощи за справяне с кризата с бежанците от Сирия и други места.

 

„Миналата седмица президентът Барак Обама обяви, че ще приемем още 10 000 бежанци от този район. Така че ние помагаме за решаване на предизвикателствата, пред които се изправят България и ЕС като цяло“, каза ръководителят на американската дипломатическа мисия у нас.

 

Видео: БГНЕС