Това ще стане при откриването на пленарната сесия на 16 септември

Председателят на Европарламента Мартин Шулц ще предложи да бъде гласувано в четвъртък като неотложно предложението за преразпределение на 120 000 търсещи убежище от Италия, Гърция и Унгария в други страни-членки. Това ще стане при откриването на пленарната сесия на 16 септември от 16 часа българско време, информират от пресцентъра на Европейския парламент в София.

 

На 14 септември министрите на правосъдието и вътрешните работи приеха решение за преместване на 40 000 бежанци от Италия и Гърция в рамките на две години. Парламентът даде подкрепата си за решението на 9 септември. Министрите постигнаха съгласие, но само „по принцип“, за преместването на още 120 000 души, нуждаещи се от международна закрила, „от която и да е страна-членка, подложена на масови миграционни потоци“ в други страни членки. Европейският парламент ще трябва да предостави становище и по това второ извънредно предложение.

 

Г-н Шулц ще предложи в началото на сесията в сряда следобед становището на парламента да бъде предоставено по неотложната процедура. За целта пленарната сесия ще трябва да бъде удължена до четвъртък сутрин, когато ще се проведе гласуването в парламента (от 12 часа българско време). По този начин становището на ЕП ще бъде предоставено преди извънредната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на 22 септември, на която ще бъде разгледан въпросът.