Банди вземат от бежанците хиляди евро, за да ги вкарат в Стария континент

Възможно е до 30 000 души да са замесени в трафикантските банди, които вземат от бежанците хиляди евро, за да ги вкарат в Европа, заяви шефът на европейската полицейска агенция Европол Роб Уейнрайт, цитиран от Ройтерс.

 

Откриването на 71 тела в камион в Австрия миналия месец е насочило Европол към масираната операция за трафик на хора и до идентифициране на заподозрените, които са много повече, отколкото агенцията е допускала, каза Уейнрайт.

 

"Само през тази година сме събрали данни за до 30 000 предполагаеми престъпници и съучастниците им. Това ви показва измеренията на протичащата в момента престъпна дейност", отбеляза той.

 

Европол, която има около 950 служители, работещи в Хага, координира 1400 различни разследвания на трафик на хора из целия континент, съобщи Уейнрайт.

 

Рязкото увеличение на хората, които бягат от конфликти в Близкия изток и Африка предизвика най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война и дава на каналджиите много повече възможности за извличане на печалба, отбелязват БТА и Ройтерс.