Будапеща реагира остро на бездействието на сръбската полиция

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович фактически призна, че сръбската полиция не е направила нищо, за да предотврати нападенията на мигрантите срещу унгарските сили.

 

Той заяви, че „нашата задача е да се предотвратят по-нататъшните нападения на мигрантите срещу унгарската полиция от наша територия“. Сърбия е изпратила допълнителни полицейски части на границата си с Унгария, добави той цитиран от Ройтерс и БГНЕС.


Мигрантите, струпали се на сръбско-унгарската граница, атакуваха по-рано днес унгарската полиция с камъни. При инцидента бяха ранени най-малко 20 служители на реда. В отговор на нападенията унгарската полиция беше принудена да използва сълзотворен газ и водни струи.
Докато унгарската полиция се опитваше да озапти разбеснялата се тълпа от мигранти, техните сръбски колеги наблюдаваха цялата ситуация без да се намесват. Това предизвика острата реакция на официална Будапеща.


Външният министър Петер Сийярто заяви, че се е обърнал към Сърбия с молбата да вземе мерки срещу бежанците, „атакуващи“ сръбско-унгарската граница. Според него именно сръбските власти носят отговорност за положението на границата. "Нападението бе извършено от сръбската страна, от сръбската територия“, каза той по националната телевизия. Настойчиво умолявам сръбските колеги да започнат да действат срещу агресивно настроените групи от мигранти".