Лос Анджелис, Хамбург, Рим, Будапеща и Париж ще се състезават за домакинство

Лос Анджелис, Хамбург, Рим, Будапеща и Париж ще се състезават за домакинството на Олимпийски игри през 2024. Международният олимпийски комитет (МОК) ще избере победителя по време на редовната си сесия в Лима, Перу, през септември 2017 г.

 

Кметът на Торонто Джон Тори обяви в понеделник, че канадския град е решил да не участва в битката за Игрите на XXXIII олимпиада, оправдавайки се с други приоритети.

 

МОК промени правилата през август, за да се гарантира, че кандидатурата на всеки град ще достига до финалното гласуване. По-рано комитетът обявяваше кратък списък на градовете с най-сериозен потенциал за успех, за които 100-те членове на МОК можеха да гласуват.

 

Промяната дойде след като четири претенденти - Осло, Стокхолм, Краков и Лвов – се оттеглиха по време на процедурата по избор на домакин за Олимпийските зимни игри през 2022 г. В така създалата се ситуация Пекин стигна до победа срещу единствения останал друг претендент – Алмати.

 

Президент на МОК д-р Томас Бах заяви, че комитетът ще проведе "анонимни анкети", които да покажат каква е обществената подкрепа във всеки от петте кандидатстващи града.

 

"МОК иска да изпраща спортистите само в градовете, в които те са добре дошли. Ето защо обществената подкрепа е толкова важна", каза още Бах.