Защо България е на опашката по сключване на бракове според ново проучване?

 

"В България средната продължителност на брака е от 6 до 8 години". Това заяви адвокат Светозар Арнаудов, който е водил много бракоразводни дела.

 

Сред най–често срещаните причини той посочи  наличие на друг партньор, несходство в характерите и финансови проблеми, като през последните години наблюдава развеждане с цел избягване на кредити и задължения от другия партньор. Според него разликите на съжителството със и без брак са в това, че след смърт на единият от партньорите другият не наследява нищо. Другата разлика е, че ако има дете жената не е защитена при евентуална раздяла и няма право на жилище до навършване на пълнолетие на детето. 


Сватбеният мениджър Мери Александрова е омъжена и вярва в брака. Според нея в България моделът на съжителството без брак е тотално сбъркан. В другите страни това се прави само при ясни и конкретни договорни отношения, които дават на жената същите права като съпружеските. Според Мери бракът и сватбите в България се завръщат като тенденция през последните години.