Отговаря бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев

 

„Тогава, когато бяха издадени заповедите за събаряне на тези къщи, Лиляна Павлова беше министър на регионалното развитие. Защо не ги събори тогава? До края на 2012 година съгласно Закона за устройство на територията това е изключително задължение на държавата чрез ДНСК. От началото на 2013 година това е задължение на общините”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев.


Изказването му бе по повод протеста на ромите от Гърмен от преди ден, които се обявиха против събарянето на домовете им. Тогава регионалният министър Лиляна Павлова обави, че причина за многобройните незаконни постройки, е бившият кмет на Гърмен – Ахмед Башев.


„Министър Лиляна Павлова не ги е съборила, защото е мислила, че там има нещо, което може да помогне на ГЕРБ – на изборите, когато тя беше министър, цялата махала гласува за ГЕРБ. Това е видно от справката, която нося”, добави Ахмед Башев.


Запитан защо е издавал фалшиви удостоверения за търпимост на незаконно построените къщи в ромската махала в Гърмен, бившият кмет на града отвърна: „От всички удостоверения, аз намерих едно удостоверение за търпимост с моя подпис, но по принцип те са издавани от главния архитект на общината и от заместник-кмета”.


Ахмед Башев заяви, че хора от ГЕРБ уверявали хората от Гърмен, че постройките им ще бъдат узаконени.


„Когато аз станах кмет на града през 2000 г., там живееха около 500 души. Според мен, тогава съществуваха минимум 80-90 къщи”, добави той.


Целия разговор гледайте във видеото.