Четири работодателски организации обсъдиха с БСП увеличение на цената на тока

 

"Държавата след като е решила да оказва такава държавна помощ на американските централи в „Марица Изток”, нека да го направи чрез директно плащане от бюджета във фонд „Сигурност на електоенергийната система”, а не това да минава през цената на тока и да е за сметка на потребителите". Това заяви днес пред медиите в парламента председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. 

 

Изказването дойде след среща на четири работодателски организации с парламентарната хрупа на "БСП лява България" по горещата тема за неприемливото увеличение на цената на тока за бизнеса.

 

Вероятността да се променят цените на електроенергията за бизнеса от 1 ноември т.г. не може да бъде оценена в проценти в момента, каза той. Има предпоставки и възможности за това, могат да се върнат цените на старите нива само с едно действие- изваждане на прекомерната държавна помощ за американските централи от цената на електроенергията, подчерта Велев.

 

Само с този ход могат да се върнат старите цени, дори могат да се намалят до нивата от 1 август, защото износът не участва по никакъв начин в поемането на ценовата компонента „задължение към обществото”, поясни представителят на бизнес организацията. 

 

Видео: БГНЕС