Той се намира в сградата на бившата Централна минерална баня

Видео: БГНЕС

 

Постоянната експозиция на Музея за история на София беше открита на празника на столицата - 17 септември. Музеят се намира в сградата на бившата Централна минерална баня. 

 

Музеят за история на София е основан през 1928 година. За кратко, по време на Втората световна война, има постоянна експозиция. Тогавашната му сграда на пл. "Бански" 3 обаче е разрушена при бомбардировки през 1943 година. Оттогава за столичния музей се търси дом. 

 

През 2015 г. Музеят символично се завръща на пл. "Бански", този път в обновената и адаптираната сграда на бившата Централна минерална баня. 

 

В музея могат да се видят осем различни зали от постоянната експозиция, разкриващи историята на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX век, съобщава БТА.

 

Сред най-ценните експонати са стъклен съд тип "Ваза диатрета", стенописи и икони от т. нар. Софийска Мала Света гора, старопечатни книги, "Златната каляска", часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип "Паяк", автомобил "Мерцедес", Златната книга на София, колекция детски играчки и други.