Румен Овчаров за протестите на бизнеса заради цената на електричеството

 

Бизнесът беше доволен, когато миналата година, когато тази такса „задължение към обществото” беше разпределена между всеки един от нас като гражданин плащаше по 53 лева зе магаватчас, а всеки бизнеспотребител плащаше по 19 лева за мегаватчас, тоест три пъти по-малко. Сега, когато се изравниха двете плащания, бизнесът се оказа крайно недоволен”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият енергиен министър Румен Овчаров.


По думите му ще може да се проследи с колко всъщност ще бъдат вдигнати цените на електроенергията и колко работни места ще бъдат закрити.


„Според мен такова нещо няма да се случи”, прогнозира той.


„Това, което се случи онзи ден с влизането на бизнес в управлението на държавните дружества, очевидно, че става въпрос за игра. Бизнесът влезе в сценария с т.нар. „протести”. Очевидно е, че трябва да излезе по някакъв начин и затова сега ще му предоставим възможност да влезе в държавните дружества”, коментира още Румен Овчаров.


По думите му предприятията искат по-ниски цени на тока, защото това влиза в разходите и определят конкурентоспособността на производството им.


„Само че не бива да се преекспонират по такъв начин, защото цената на електроенергията за бизнеса в България съвсем не е най-скъпата в Европа. Има само три държави, които са в далечна Скандинавия, които имат по-ниска цена от българската. А енергоемкостта на българския бизнес е най-високата в Европейския съюз”, поясни бившият енергиен министър.  


Той изчисли, че „зелената енергия” е наказване на всички българи, не само на провинилите се.


Целия разговор гледайте във видеото.