Той твърди, че този процес вече тече в Германия

 

"Не съм поискал покръстване на бежанците, само обясних, че това през средните векове е практиката на европейските държави, включително и на България, за да се справят с огромните бежански вълни". Това заяви в студиото на „Здравей, България” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

 

"През средните векове от Азия тече непрекъснат поток от народи, които взаимно се натискат в гърба и когато стигнат до границите на здраво централизирани държави като Византия, България и Западната Римска империя, те молят да влязат, ние ги допускаме и го разселваме", добави той.  

 

"Условието, без което не може за народите, които са влизали в България, е било да приемат християнската вяра. Те са влизали в Дунава, целували са кръста и толкова. От там нататък те са попадали в системата на държавата – армия, училища, обучения на български език и в рамките на 20-30 години са изчезвали", каза още Божидар Димитров. 

 

Според него обаче бежанците трябва доброволно да приемат християнството. "Стотици мигранти вече са се обърнали към германски протестантски църкви, с молба да приемат християнството", подчерта той.