Европейските лидери осъзнават необходимостта от по-тясно сближаване, смята той

 

"Европейският съюз има нужда от нова доза доверие, което да обедини волята на европейските държави за преодоляване на най-сериозната поредица от кризи през последните години". За това призова президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в Единадесетата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“. 

 

Българският държавен глава подчерта, че тази среща на европейските президенти се провежда в решителен за ЕС момент: „ЕС е не само в криза на своята идентичност, но и на своите ценности. Тогава, когато затваряме границите си за хора, търсещи убежище от най-тежката война от последните години, когато си прехвърляме топката, неспазвайки утвърдените правила и в редица държави членки бежанците дори не се регистрират, за да може всеки да отиграе ситуацията, така както му е изгодно, трябва да си даваме сметка, че е необходимо ЕС да вземе мерки"

 
Според държавния глава европейските лидери осъзнават необходимостта от по-тясно сближаване и препотвърждаване на основните принципи, върху които е изграден ЕС. По думите на Росен Плевнелиев кризата в Украйна, финансовите проблеми на Гърция и безпрецедентният миграционен натиск още веднъж налагат на европейските страни да се обърнат към своята идентичност и към това, което ги свързва.

 

„Днес ще обменим идеи как можем да ускорим сближаването на държавите. Каквито и форми да има, всички ние съзнаваме, че единственото оръжие, с което разполагаме, за да няма никога война в Европа, е именно интеграцията“, посочи държавният глава.

 

Президентът Плевнелиев предупреди, че ако държавите от ЕС се окажат неспособни да преодоляват кризите като единна общност са застрашени от изолация и нестабилност: „Изолацията трябва да остане в 20-и век, който ще остане в историята като века на стените, на напрежение и конфликти между отделни държави и техните егоистични интереси“.