Това е исторически успех, коментира държавният глава Росен Плевнелиев

Домакинството през 2016 г. на следващата среща на президентите от групата „Арайолуш“ е исторически успех на България и на българската външна политика. Така държавният глава Росен Плевнелиев определи единодушното решение на единадесетте президенти на държави членки на Европейския съюз България да домакинства следваща среща от формата догодина.

 

„Ще се подготвим добре. Радвам се, че получихме тази висока оценка на нашите партньори. Ще изпратим много силен сигнал към държавите от Балканите, че Европа е тук и че Европа мисли и действа в интерес на демократичното развитие в региона“, заяви президентът Плевнелиев след края на срещата в германския град Ерфурт.

 

Предстои темите на следващата среща на групата „Арайолуш“ да бъдат съгласувани. „България със сигурност ще постави темата за Югоизточна Европа като център на своята външна политика. Това съвпада и с българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, което продължава до средата на 2016 година.

 

"България води и се надяваме да постигнем конкретни резултати в интерес на гражданите на региона“, каза държавният глава във връзка с предстоящата среща в България на лидерите на Германия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Латвия, Естония, Португалия, Финландия, Италия и Малта.

 

По отношение на безпрецедентния миграционен натиск върху европейските държави президентът Росен Плевнелиев очерта острата необходимост от единен европейски подход за намирането на решения. „Налице е позитивна енергия, желание за сътрудничество и за постигането на общ глас. Нашият ясен призив към правителствата е да намерят подходящи решения. Само заедно можем да решим всички проблеми, които стоят пред нас. Това е посланието от изминалите дни на срещата“, посочи държавният глава.

 

Лидерите на единадесетте държави от „Арайолуш“ са обменили мнения също така по ситуацията в Украйна, в Близкия изток, както и в Гърция след изборите в страната. „Тези кризи са настоящето, но ние погледнахме и в перспектива – където Европа ще бъде още по-силен фактор на международната сцена, Европа, която ще може ефективно да решава проблемите и която ще се погрижи за най-младите, за своите деца, които да получат по-добро образование и по-добра перспектива за реализация“, обобщи президентът.